På svenska 2017

Konstnärer FAA 2017

Finlayson Art Area 2017 för fram målningar, fotografier, videor, skulpturer, gatukonst, grafik och glaskonst till en stor publik. På denna sida hittar du sommarens konstnärer indelade efter utställningsobjekt. Från namnet länkas du till konstnärens egen sida eller till en informationssida.

PUUVILLASALI

Ingång antingen från Väinö Linnan aukio 15, tredje våningen, eller Finlaysoninkuja 9, våning 2B (för rörelsehindrade, hiss).

HC Berg (Årets unga konstnär 2007) är en skulptör som bor i Ingå, och studerar optik och olika ljusmotiv i sina verk. FAA:s utställning presenterar Bergs tidiga produktion samt verk som inte har setts tidigare i Finland. Color Space-temat har han studerat sedan år 2013 (bild). I Bergs konst förenas teknisk konstnärlighet, tredimensionalitet och överraskning. De magiskt glödande färgerna och optiska illusionerna hypnotiserar åskådaren för att stanna en längre tid vid skulpturerna och förundras över arbetenas genomförandesätt.

Fanni Niemi-Junkola har i sin FAA-utställning implementerat två videoalster, Henki/Breath och Suoja/Protection. Den i Tammerfors boende konstnären berättar på följande sätt om sina verk: ”Närvaro, kropp, kraft, puls. Bilden av en häst är betydelseladdad i såväl mytologi som idrott och konst. Jag behandlar symbiosen mellan djur och människa och dess gränser, erosion samt behovet att få kontakt med sig själv via naturen.” Henki/Breath och Suoja/Protection är andäktigt imponerande beskrivningar av hästen och dess kraft. Musiken är komponerad och framförd av stråkharpkonstnären Pekko Käppi.

Collection Kakkonen – den finländska glaskonstens klassiker. Vi firar Finlands hundra år genom att visa en mångsidig dukning av glaskonst av Finlands mest kända glaskonstnärer; bl.a. Rut Bryk, Kai Franck, Timo Sarpaneva, Helena Tynell, Tapio Wirkkala. Den innehåller klassiker som är bekanta för alla, mer sällsynta bekantskaper samt unika verk. Arbetena kommer från Kyösti Kakkonens samling Collection Kakkonen. Utställningen är planerad av kurator Juhani Kukkonen, som lokal kurator fungerar glasformgivaren Vesa Varrela från Tammerfors.

GRAFIIKANPAJA HIMMELBLAU

Finlaysoninkuja 9.

Outi Heiskanen uppnår under Finlands hundraårsjubileumsår den aktningsvärda åldern 80 år. Heiskanen har en lång historia vid grafikverkstaden Grafiikanpaja Himmelblau. Vi firar Finlands hundra år och den älskade akademikerns karriär genom att på ett mångsidigt sätt visa Heiskanens natursyner, ”buskvindfolket” och världen av andra egendomliga varelser. Verken är gjorda i samarbete med Heiskanens förtrodda tryckare, Himmelblaus långvariga konstnärstryckare Janne Laine.

VOONINKI

Väinö Linnan aukio 13.

Canal Cheong-Jagerroos är en konstnär som är bördig från Kina men som har bott länge i Finland. I hennes stora akryl- och blandteknikmålningar förenas bildarvet från gammal kinesisk tuschmålning och kalligrafi till modernt abstrakt uttryck. I bilderna finns skiktning och stark relevans. Exempelvis gammal spets och slitet jeanstyg har gett målningarna tredimensionalitet. Cheong-Jagerroos är en produktiv och internationellt aktiv konstnär. Under våren 2017 har hon redan hunnit ha utställningar i Los Angeles, Palm Beach, Shanghai och Peking.

Nanna Susi är en av de mest kända finländska konstnärerna. Med sin FAA-utställning återkommer Susi gärna till Tammerfors, där hennes karriär fick ett fint uppsving genom priset ”Årets unga konstnär” (2000). Här ser man Susis senaste verk, de färskaste från denna vår. Växlande mellan fylligt tjocka och tunt lasyriga bildar de färgrika färgskikten läckra vyer in i konstnärens sinneslandskap. I Susis målningar får svalt gröna och kallt blå nyanser soldallrande gult och oblygt orange som motvikt.

Blue and Red Art Project är Nanna Susis och Canal Cheong-Jagerroos gemensamma projekt, en del av det år 2015 påbörjade Culture Shuttle Project. Projektet strävar efter att skapa samarbete mellan finländska och kinesiska konstnärer. Susi och Cheong-Jagerroos reste tillsammans 25 000 kilometer med bil och tåg i Finland och Kina. FAA:s utställning visar hur projektet utvecklas och de första smakbitarna av de två konstnärerna stora projekt. Med finns målningar, dokument, fotografier, videor, resminnen och en installation som har skapats under resan. Den kommande utställningsturnén Blue and Red Art Project kommer att omfatta tre museer i Kina och fyra museer i Finland.

FINNPARK PLEVNA

Itäinenkatu, parkhallens vägg och trappuppgången bredvid filmteatern.

Marko Vuokola är en konstfotograf från Helsingfors, i vars fotografier stunderna försvinner och naturens skönhet stoppar tiden. Vuokola skapar ett stort illusionistiskt verk på parkhallens yttervägg mot Itäinenkatu. Bilden är från Hongkong. I parkhallens trappuppgång får vi se verk ur några serier. Vuokola är intresserad av att se, av visuell information och av förnimmelse. Han förenklar sina idéer till en genomtänkt och minimalistisk form.

Marko Vuokola, illustrering av väggalstret på Plevna

MEDIATUNNELI

Tunneln under Satakunnankatu.

Tuomo Rosenlund skapar ett samhälleligt teckningsprojekt åt FAA. Rosenlund rör sig runt Finlaysonområdet under sommaren och tecknar av det. Allmänheten kan beskåda tecknandet och när man så önskar delta under guidning av Rosenlund. FAA bjuder på materialen. Rosenlunds teckningar kommer under sommaren att ställas ut varierande i Mediatunneli. De bästa av tecknarna som deltar i evenemanget får också sina alster visade. Således kan vilken som helst duktig eller originell tecknare bli sommarens FAA-konstnär 2017!

FLERA OLIKA OBJEKT

Pasi Karjula tar till Finlayson-området sina gubbaktigt massiva och samtidigt minimalistiskt signifikanta träskulpturer. I de till formatet stora verken möter motorsågen spår som har formats av naturen. Idéerna tar form till arketypiska grundformer i vilka Karjula lämnar sina spår också på yxans och knivens språk. Utöver sin skulpteringskonst är Karjula också lokal- och begreppskonstnär.

VÄINÖ LINNAN AUKIO

Miina Äkkijyrkkä är en av Finlands mest kända konstnärer och förespråkare för den östfinska korasen ”kyyttö”. Konstnärens kärlek till kor har varat i årtionden, och Äkkijyrkkä har skapat sina komotiv i såväl konstgrafik och målningar som skulpturer och installationer. På FAA kan man se en plåtko; en av bilplåtar tillverkad väldig ko som glatt tuggar på trädens löv vid Väinö Linnan aukio.

Miina Äkkijyrkkä, Holy Calf, kuva: Laura Kuusa.

Riiko Sakkinen skapar ovanpå taket till TR1 en installation som sammanför taggtråd och spelskjortor. Verket är en fortsättning på utställningen Rajat kiinni (Stäng gränserna) som kan ses på Serlachius-museerna under sommaren. Installationen kritiserar immigrationspolitiken: toppfotbollsspelare anställs även till Finland, men en familj får inget flyttillstånd. Sakkinen reste år 2016 runt Europas yttre gränser tillsammans med kuratorn för Rajat kiinni-utställningen, Serlachius-museernas direktör Pauli Sivonen. De såg flyktingar och migranter som strävar efter att komma till Europa, men vars passage hindras av höga stängsel och Concertina-taggtråd med vassa spetsar. Installationen genomförs i samarbete med Serlachius-museerna.

FINLAYSONINKUJA, PÄÄMÄÄRÄNKUJA

Designgatumålningar efter Finlayson Oy:s mönster. Vi fortsätter det av oss år 2016 lanserade temat Värikäs Finlayson (Färgglada Finlayson)  genom att förnya gatumålningarna. De av vintern och trafiken förstörda målningarna förnyas och områdena utökas. TAMK:s Arts and Medias internationella konststuderande och folket på Grafiikanpaja Himmelblau genomför målningsarbetet. Finlayson Oy:s välbekanta mönster får en fortsättning genom samarbete mellan gatukonstnären Ville Färsaaret och diktaren Anna Isoaro. De är Birkalands festivals närartister 2017 och skapar en färgrik gatumålning, som kombinerar Färsaarets från grafitti välbekanta linjer med Isoaros diktstrofer.

Gatumålning, Finlayson Oy:s mönster Elefantti (foto: Jouko Järvinen)