FAA 2017 taiteilijat ja näyttelyt

Finlayson Art Area 2017 tuo maalauksia, valokuvaa, videota, veistoksia, katutaidetta, grafiikkaa ja lasitaidetta suuren yleisön eteen. Tältä sivulta löydät kesän taiteilijat näyttelykohteiden mukaan. Nimen kohdalta pääsee taiteilijan omalle sivulle / tietosivulle.

PUUVILLASALI

Sisäänkäynti joko Väinö Linnan aukio 15 kolmas kerros tai Finlaysoninkuja 9 kerros 2B (liikuntaesteisille, hissi).

HC Berg (Vuoden nuori taiteilija 2007) on Inkoossa asuva kuvanveistäjä, joka tutkii optisuutta ja erilaisia valoaiheita teoksissaan. FAA:n näyttely esittelee Bergin aikaisempaa tuotantoa sekä teoksia, joita ei ole nähty aiemmin Suomessa. Color Space -teemaa hän on tutkinut vuodesta 2013 (kuva). Bergin taiteessa yhdistyvät tekninen taituruus, kolmiulotteisuus ja yllättävyys. Maagisina hehkuvat värit ja optiset illuusiot hypnotisoivat katsojan pysähtymään pidemmäksi aikaa veistosten äärelle ja hämmästelemään töiden toteutustapaa.

HC Berg, Color Space, 2016

Fanni Niemi-Junkola on toteuttanut FAA:n näyttelyynsä kaksi videoteosta, Henki/Breath ja Suoja/Protection. Tamperelainen taiteilija kertoo teoksistaan seuraavasti: ”Läsnäolo, keho, voima, pulssi. Kuva hevosesta on merkityksillä ladattu niin mytologiassa, urheilussa kuin taiteessa. Käsittelen eläimen ja ihmisen symbioosia ja sen rajoja, kulutusta sekä tarvetta etsiä yhteyttä itseen luonnon kautta.” Henki/Breath ja Suoja/Protection ovat hengästyttävän vaikuttavat kuvaukset hevosesta ja tämän voimasta. Musiikin on säveltänyt ja esittänyt jouhikkotaiteilija Pekko Käppi.

Fanni Niemi-Junkola, Henki/Breath, musiikki Pekko Käppi

Collection Kakkonen – suomalaisen lasitaiteen klassikot. Juhlimme Suomen sataa vuotta esittelemällä monipuolisen kattauksen lasitaidetta Suomen tunnetuimmilta lasitaiteilijoilta, Alvar Aalto, Kaj Franck, Timo Sarpaneva, Helena Tynell, Tapio Wirkkala. Mukana on kaikille tuttuja klassikoita sekä harvinaisia teoksia. Työt ovat liikemies ja taidekeräilijä Kyösti Kakkosen kokoelmasta Collection Kakkonen. Kokoelmaa hoitaa kuraattori Juhani Kukkonen, Finlayson Art Arean näyttelyn kuraattorina toimii tamperelainen lasimuotoilija Vesa Varrela.

Tapio Wirkkala, Kantarelli. Collection Kakkonen.

GRAFIIKANPAJA HIMMELBLAU

Finlaysoninkuja 9.

Outi Heiskanen saavuttaa Suomen satavuotisjuhlavuonna kunnioitettavan 80 vuoden iän. Heiskasella on pitkä historia Grafiikanpaja Himmelblaun pajalla. Juhlistamme Suomen sataa vuotta ja rakastetun akateemikon uraa esittelemällä monipuolisesti Heiskasen luonnonnäkyjen, pensastuulikansan ja muiden omistuisten otusten maailmaa. Teokset on tehty yhteistyössä Heiskasen luottovedostajan, Himmelblaun pitkäaikaisen taiteilijavedostajan Janne Laineen kanssa.

Outi Heiskanen, Matkapuhuja.

KOSKIGALLERIA

Finlaysoninkuja 9, katutaso.

Miina Äkkijyrkkä on tuonut koskigalleriaan kokoelman pronssiveistoksia. Aiheina ovat kyyttövasikat, joiden hilpeä ja eläväinen liike välittyy hienosti Äkkijyrkän veistoksista. Yleisö saa ihastella pronssivasikoita sekä oikeassa koossa, pienempinä versioina että suloisina miniatyyriveistoksina. Näyttelyssä on mukana myös kaksi rintakuvaa ja harvoin nähty reliefi Äkkijyrkän vanhemmista. Äkkijyrkältä nähdään myös suuri peltivasikka Väinö Linnan aukiolla.

Miina Äkkijyrkän veistosnäyttely Koskigalleriassa. Kuva: Lavinia Colzani.

VOONINKI

Väinö Linnan aukio 13.

Canal Cheong-Jagerroos on kiinalaistaustainen, mutta Suomessa pitkään asunut taiteilija. Hänen suurikokoisissa akryyli- ja sekatekniikkamaalauksissaan Kiinan vanhan tussimaalauksen kuvaperinne ja kalligrafia yhdistyvät moderniin abstraktiin ilmaisuun. Kuvissa on kerroksellisuutta ja vahvaa merkityksellisyyttä. Maalauksiin on saatu kolmiulotteisuutta esimerkiksi vanhasta pitsistä ja kuluneesta farkkukankaasta. Cheong-Jagerroos on tuottelias ja kansainvälisesti aktiivinen taiteilija. Kevään 2017 aikana hän on ehtinyt pitää näyttelyt jo Los Angelesissa, Palm Beachillä, Shanghaissa ja Pekingissä.


Canal Cheong-Jagerroos, Golden Garden, 2017

Nanna Susi on yksi tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista. FAA-näyttelyllään Susi palaa ilomielin Tampereelle, josta hänen uransa sai hienon nousun Vuoden nuori taiteilija -palkinnon (2000) myötä. Sudelta nähdään uusimpia teoksia, tuoreimmat ovat tältä keväältä. Mehevän paksuina ja ohuen lasuurisina vaihtelevat värikkäät maalikerrokset muodostavat herkullisia näkymiä taiteilijan mielen maisemiin. Suden maalauksissa viileän vihreät ja kylmän siniset sävyt saavat vastapainokseen auringossa hehkuvia keltaisia ja häpeilemättömiä oransseja.

Nanna Susi, Pilvetön kerros / Unclouded Level, 2017
Nanna Susi, Pilvetön kerros / Unclouded Level, 2017 (kuva: Jussi Tiainen)

Blue and Red Art Project on Nanna Suden ja Canal Cheong-Jagerroosin yhteinen projekti, joka on vuonna 2015 aloitetun Culture Shuttle Projectin osa. Projekti pyrkii luomaan yhteistyötä suomalaisten ja kiinalaisten taiteilijoiden välille. Susi ja Cheong-Jagerroos matkustivat yhdessä Suomessa ja Kiinassa autolla ja junalla 25.000 kilometriä. FAA:n näyttely esittelee projektin kehittymistä sekä ensimmäiset makupalat tästä kahden taiteilijan suuresta hankkeesta. Mukana on matkan tiimoilta syntyneitä maalauksia, dokumentteja, valokuvia, video, matkamuistoja ja installaatio. Tuleva Blue and Red Art Project -näyttelykiertue tulee käsittämään kolme museota Kiinassa ja neljä museota Suomessa.

RAUTARAPPU

Väinö Linnan aukio 15 porraskäytävä.

Tallu Konttinen on pitkän linjan graafikko, joka on opiskellut origamiompelutekniikkaa aikuisopiskelijana sekä Italiassa, Firenzessä että Suomessa Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa Ikatassa. Konttinen on luonut opinnäytetyönään puuvillatehtaan historiaa huokuvan, herkän teoksen Pumpulitehtaan tyttöjen henki elää (2017). Portaiden keskeltä laskeutuva ohut tekstiiliteos huojuu ihmisten liikkeen mukana, ja on kuin pumpulinplikkojen henki kuiskailisi vanhassa rapussa vuodelta 1875.

FINNPARK PLEVNA

Itäinenkatu, parkkihallin seinä ja elokuvateatterin viereinen porraskäytävä.

Marko Vuokola on helsinkiläinen taidevalokuvaaja, jonka valokuvissa katoavat hetket ja luonnon kauneus pysäyttävän ajan. Vuokola toteuttaa suuren illusionistisen teoksen parkkihallin ulkoseinälle Itäisellekadulle. Kuva on Hong Kongista. Parkkihallin porraskäytävässä pääsemme näkemään teoksia muutamasta sarjasta. Vuokola on kiinnostunut näkemisestä, visuaalisesta informaatiosta ja havainnoinnista. Hän pelkistää ideansa harkittuun ja minimalistiseen muotoon.


Marko Vuokola, havainnekuva Plevnan seinäteoksesta Ikkuna, 2017.

MEDIATUNNELI

Satakunnankadun alittava tunneli:

Tuomo Rosenlund toteuttaa FAA:lle yhteisöllisen piirustusprojektin. Rosenlund kiertää ja piirtää Finlaysonin aluetta kesän aikana. Yleisö voi katsella piirtämistä ja halutessaan piirtää mukana Rosenlundin opastaessa. Rosenlundin piirroksia asetetaan kesän aikana esille vaihtuvasti Mediatunneliin. Myös tapahtumaan osallistuneiden piirtäjien parhaimmisto saa teoksiaan esille. Näin ollen kenestä tahansa hyvästä tai omaperäisestä piirtäjästä voi tulla kesän 2017 FAA-taiteilija! Projektin piirustustarvikkeet tarjoaa Arteljee ja kehykset Kehysliike Malkki.

Tuomo Rosenlund, Finlaysonin portti, 2017

Entinen Megazone Mediatunnelissa:

ROP on poikkitaiteellinen taideprojekti, jonka muodostavat kuvataiteilija Tuomo Rosenlund ja DI/puuseppä Pekko Orava. He toteuttavat yhdessä kolmiulotteisia maalauksia ja veistoksia. Teoksissa on huumoria ja sympaattisuutta, mutta samalla syvää symboliikkaa pienen ihmisen pärjäämisestä isossa maailmassa ja oman sielunsa kanssa. Teosten nimet avaavat enemmän symboliikkaa ja taustalla olevia tarinoita. Salin perällä on pienoisveistosten vastapainoksi iso portti, jonka lehvämaalausten keskelle pääsee seisomaan.

ROP, Satunnaisia oivalluksia ajasta ja tilasta, osa 2. (sarjasta: Siltoja ja laitureita), 2016

USEAT ERI KOHTEET

Pasi Karjula tuo Finlaysonin alueelle äijämäisen jyhkeät ja samalla minimalistisen merkitykselliset puuveistoksensa. Suurikokoisissa teoksissa moottorisaha kohtaa luonnon muovaamat jäljet. Ideat muotoutuvat arkkityyppisiksi perusmuodoiksi, joihin Karjula jättää jälkensä myös kirveen ja puukon kielellä. Karjula on veistotaiteen ohella myös tila- ja käsitetaiteilija. Puuveistoksista suurin osa on sijoitettu Siperiaan. Niitä on myös Media 54:ssa ja Koskigallerian portaikossa.

Pasi Karjula, Hi Hi Hi… Hi hii

VÄINÖ LINNAN AUKIO

Miina Äkkijyrkkä on Suomen tunnetuimpia taiteilijoita ja kyyttöjen puolestapuhuja. Taiteilijan rakkaus lehmiin on kantanut vuosikymmeniä, ja Äkkijyrkkä on toteuttanut lehmäaiheitaan niin taidegrafiikassa, maalauksissa, veistoksissa kuin installaatioissa. FAA:ssa nähdään oikea peltilehmä: auton pelleistä tehty valtava lehmäveistos vastaanottaa vieraita Väinö Linnan aukiolla.

Miina Äkkijyrkkä, Holy Calf, kuva: Laura Kuusa.

Riiko Sakkinen on toteuttanut concertina-piikkilankaa ja pelipaitoja yhdistävän installaation Euroopan rautainen puolustuslinja TR1:n katoksen päälle. Teos on jatkoa Serlachius-museoissa kesän aikana nähtävään Rajat kiinni -näyttelyyn. Installaatio kritisoi maahanmuuttopolitiikkaa: huippujalkapalloilijoita kyllä palkataan myös Suomeen, mutta perhe ei saa muuttolupaa. Sakkinen kiersi vuonna 2016 yhdessä Rajat kiinni -näyttelyn kuraattorin, Serlachius-museoiden johtajan Pauli Sivosen kanssa Euroopan ulkorajoilla. He näkivät Eurooppaan pyrkiviä pakolaisia ja siirtolaisia, joiden pääsy on estetty metrien korkuisilla aidoilla ja repiviä teriä sisältävällä concertina-piikkilangalla. Installaatio on toteutettu yhteistyössä Serlachius-museoiden kanssa.


Riiko Sakkinen, Euroopan rautainen puolustuslinja. Kuva: Katja Villemonteix.

FINLAYSONINKUJA, PÄÄMÄÄRÄNKUJA

Designkatumaalaukset Finlayson Oy:n kuosein. Jatkamme vuonna 2016 lanseeraamaamme Värikäs Finlayson -teemaa uudistamalla katumaalauksia. Talven ja liikenteen jäljiltä tuhoutuneet maalaukset uusitaan ja alueita laajennetaan. TAMK:n Arts and Median kansainväliset kuvataideopiskelijat ja Grafiikanpaja Himmelblaun väki toteuttavat maalaustyön. Finlayson Oy:n tutut kuosit saavat jatkoa katutaiteilija Ville Färsaarten ja runoilija Anna Isoaronyhteistyöstä. He ovat Pirkanmaan festivaalien lähiartistit 2017 ja toteuttavat värikkään katumaalauksen, joka yhdistää Färsaarten graffiteista tuttuja linjoja ja Isoaron runonsäkeitä.

Katumaalaus, Finlayson Oy:n kuosi Elefantti (kuva: Jouko Järvinen)