Finlayson Art Area 18.6.-22.8.2021

Taide kohtaa pörriäiset

Suomen suurimpiin lukeutuva taidetapahtuma Finlayson Art Area toteutetaan seitsemännen kerran Finlaysonin historialliselle tehdasalueelle ja katoille kesällä 2021. Mukana muun muassa Eija-Liisa Ahtila, Birger Kaipiainen, Esko Männikkö ja Kain Tapper.

Finlayson Art Area (FAA) tuo Finlaysonin alueelle jälleen Suomen nimekkäimpien taiteilijoiden näyttelyitä kesällä 2021. Mukana on 17 taiteilijaa, suurelle yleisölle tunnetuimmat ovat Eija-Liisa Ahtila, Birger Kaipiainen, Esko Männikkö, Kain Tapper.

Kohteet ovat sisägallerioissa, julkisissa tiloissa, alueen pihoilla, kaduilla sekä porraskäytävissä ja katolla. Kaikkiin näyttelyihin on yleisöllä ilmainen sisäänpääsy. Kesällä järjestetään paljon ilmaisohjelmaa, muun muassa opastettuja näyttelykierroksia. Finlayson Art Arean tuottaa Grafiikanpaja Himmelblau ja mahdollistaa alueen kiinteistöt omistava Varma. Avajaisten yhteydessä julkaistaan tabloid-kokoinen Finlayson Art Area 2021 -taidelehti, jonka päätoimittajana on kulttuuritoimittaja Antti Lähde.

Kesän 2021 taiteilijat

Norman Ackroyd (UK): arvostetun brittiläisen akateemikon grafiikannäyttely, joka esittelee herkkiä luontonäkymiä. Paikka: Grafiikanpaja Himmelblaun ylätasanne.

Eija-Liisa Ahtila: Suomen kansainvälisesti tunnetuimman videotaiteilijan vaikuttava suurikokoinen videoinstallaatio Vaakataso. Paikka: Vanhan tehtaan Rautahalli. Yhteistyössä Serlachius-museot.

Birger Kaipiainen: uniikkeja keramiikkaesineitä Kaipiaisen mittavan uran varrelta. Paikka: Vooninki. Yhteistyössä Collection Kakkonen.

Laura Kuusa: nelikanavainen videoinstallaatio, paikka: Vanhan tehtaan neljäs kerros ja videoteos, paikka: Finlaysonin kirkko.

Teemu Mäenpää: maalauksia ja veistoksia, paikka: Vanhan tehtaan neljäs kerros.

Esko Männikkö: palkitun ja kansainvälisesti tunnetun valokuvataiteilijan valokuvanäyttely kolmessa kohteessa, paikka: Galleria Himmelblaun Puuvillasali, valokuvateoksia, Finnpark Plevna, valokuvateoksia, Terde-gallerian alatasanne: valokuvainstallaatio.

Anni Laukka: varjoteoksia ja valokuvia, paikka: Vanhan tehtaan neljäs kerros.

Anniina Puiras: hyönteishotelliveistos, jossa yhdistyvät lahoava puu ja värikkäät hartsista tehdyt kukkaset, paikka: Terde-gallerian takaterassi. Omatarhurin Santeri Urhonen on suunnitellut ja rakentanut terassin viheristutukset.

Markku Salo: arvostetun nykylasitaiteilijan veistoksia. Soitettava suurikokoinen peltiveistos Lelu, paikka: Väinö Linnan aukio. Lasia ja metallia yhdistäviä suurikokoisia veistoksia, eri kohteet Finlaysonin alueella. Suuren lasiveistoksen ja liikkuvan robotin yhdistävä installaatio, paikka: Himmelblaun pop up -galleria, Media 54.

Kain Tapper: legendaarisen kuvanveistäjän Suomessa ennennäkemättömiä puuveistoksia ja reliefejä. Paikka: Rullaamo. Yhteistyössä Kain Tapperin perikunta.

Ritva-Liisa Virtanen: suurikokoinen mehiläisinstallaatio, joka yhdistää maalauksia, videoteoksia, kankaita ja mehiläisvahaa. Paikka: Vanhan tehtaan neljäs kerros.

Työryhmä Jasmin Anoschkin ja Soili Talja: Anoschkinin värikkäitä keramiikkaveistoksia ja Taljan maalauksia, paikka: Galleria Himmelblau.

Työryhmä Otso Lähdeoja ja Juhana Nyrhinen: äänimaailmaa, kuvanveistoa ja vihertaidetta yhdistävä installaatio, paikka: Terde-gallerian ylätasanne. Katon viherteoksen on suunnitellut ja toteuttanut Omatarhurin Santeri Urhonen.

Katutaidetta Finlaysonin alueen kujille ja pihoille: väreillä iloitteleva katumaalaus Leikki, taiteilijana tamperelainen kuvataiteilija Misa Saraste. Päämääränkujasta tulee Keijukaiskuja, taiteilijana 4-vuotias Vadelma Villemonteix. Vanhan tehtaan taakse toteutetaan Perhoslaakso, jonka perhosia lapset saavat koristella. Finlayson Oy:n tuotannosta maalaamme katuihin Aalto- ja Annukka-mallit. Yhteistyössä Tikkurila Oyj.

Yhteisöllinen öttiäisinstallaatio: lapset saavat piirtää perhosia, mehiläisiä, koppakuoriaisia ja muita öttiäisiä A4-kokoiselle paperille. Lapset tulevat yhdessä oman aikuisen kanssa kiinnittämään piirrokset haluamaansa kohtaan Rautarapun installaatiossa Finlayson Art Arean aukioloaikoina. Paikka: Vanhan tehtaan Rautarappu, Väinö Linnan aukio 15.

Vihreä, värikäs ja veistoksellinen

Luonnon ja vehreyden läsnäolo sekä pörriäisten suojelu ovat tärkeä osa Finlayson Art Arean ideologiaa. Ihminen voi kantaa vastuuta monella tavalla, ja haluamme näyttää esimerkkiä, että myös taidetapahtuma voi puhua luontoarvojen puolesta. Finlaysonin katon taidekokonaisuus mehiläispesineen on uudenlainen avaus Suomessa, ja tulee saamaan runsaasti huomiota myös kesällä 2021. Anni Rapinojan suunnittelema kattopuutarha saa jatkoa myös kesällä 2021, kuten myös Väinö Linnan aukiolla sijaitseva kasvihuoneinstallaatio Paratiisikokeilu. Väri-ilon tuominen keskelle kaupunkia katumaalauksin ja veistoksin piristää ja luo positiivista kylähenkeä.

Käynnistämme 2021 kestävän kehityksen ja luonnon monimuotoisuuden pilotin, Finlaysonin alueen tehdaspuiston. Alueelle istutetaan juhlavuoden kunniaksi 201 kasvilajia. Suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Omatarhurin Santeri Urhonen. Tulevalle kattoniitylle odotetaan kaikenlaisia ötököitä monipuolistamaan eliöstöä. Tulevaisuudessa pääsemme tutkimaan, kuinka rikas mikrobikanta vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Alueen vehreys kulkee käsi kädessä taiteen kanssa: taiteilijat pääsevät suunnittelemaan veistoksellisia hyönteishotelleja.

Toteutus ja yhteistyökumppanit

Tuemme taiteen tekemisen ja alalla toimimisen mahdollisuuksia: kesätyötiimimme koostuu pääasiassa nuorista taideopiskelijoista sekä taide- ja kulttuurialan ammattilaisista. Opiskelijat ovat saaneet muun muassa tuottaa videoita ja asettaa esille omaa taidettaan FAA-tiimin omassa ryhmänäyttelyssä loppuvuodesta. Viime vuosien kesätyöntekijöistä osa on palkattu uudelleen. Tuemme nuoria taiteilijoita myös tarjoamalla heille ilmaisia työhuoneita. Tällä hetkellä työhuonetiloissamme työskentelee neljä uransa alussa olevaa taiteilijaa. Mukana on vuosittain myös lukuisia talkootyöntekijöitä, jotka haluavat olla mukana tekemässä Tampereen odotetuinta taidetapahtumaa.

Tule mukaan osaksi ilmiötä!

Finlayson Art Area ei ole pelkkä taidetapahtuma, vaan osallistava ja luova suunnannäyttäjä. Järjestämme yleisölle ilmaisia oheistapahtumia pitkin kesää, kuten esimerkiksi katumaalauspajoja, opastuksia, lastenohjelmaa, vedostusnäytöksiä, performanssia, musiikkiesityksiä, osallistavaa teatteria, sanataideohjelmaa. Kesän kohokohtia ovat FAA:n avajais- ja päätösviikonloppu.

Tule osaksi kesän värikkäintä ilmiötä! Voit tukea meitä ilmoituksella FAA-taidelehdessä, sponsoroimalla taidenäyttelyä tai yksittäistä tapahtumaamme tai vaikkapa varaamalla oman kasvilavan hoidettavaksi. Sovimme tukijakohtaisesti näkyvyydestä, tyhy-toiminnasta tai tilojemme käytöstä omiin tapahtumiin.

Ilmaisuus ja saavutettavuus, monipuolinen ja laadukas tarjonta

“Löytämisen riemua, laadukasta taidetta kaikenikäisille.”

“Vaikuttavat teokset.”

“Upea tapahtuma Tampereen ytimessä!”

“Kerta kaikkiaan mielikuvitusta kutkuttava.”

“Ihanaa, että taide on tehty ja tuotu oivallettavaksi, iloiseksi, salaperäiseksi ja esteettömäksi.”

“Mielenkiintoista ja puhuttelevaa laatutaidetta esillä. Kiitos!”

“Hienoa, että vanhasta tehdasalueesta on tehty näin inspiroiva ja monia ajatuksia herättävä kohde.”

Jaa somessa