Finlayson Art Area 2020, kesän taiteilijat ja kohteet

Finlayson Art Arean taidekesässä kohtaavat luonto ja ihminen

Suomen suurin kesätaidetapahtuma Finlayson Art Area tuo tänä kesänä vanhalle tehdasalueelle luonnon ja värit. Alueella nähdään muun muassa vihertaideteoksia, luonnon tilaa kantaaottavia teoksia ja katumaalauksin kukkivaa asfalttia.

 

FAA20 taiteilijat aakkosjärjestyksessä ja näyttelykokonaisuudet:

 • Petri Eskelinen

Neljä linssiteosta. Suolavedellä täytetyt linssit kääntävät maiseman ylösalaisin. Media 54:n katto; Café Katon terassi ja Näsijärven puoleisen kattokävelyradan terassi. 

 • Grafiikanpaja Himmelblaun 30-vuotisjuhlanäyttely

Esillä grafiikanpajalla tehtyjä klassikkoja sekä uutta tuotantoa. Mukana muun muassa Richard Deacon, EGS, Outi Heiskanen, Pentti Kaskipuro, Tiina Kivinen, Marika Mäkelä, Osmo Rauhala, Sean Scully sekä sarja tänä keväänä syntyneitä grafiikanteoksia Finlaysonin alueesta Finlaysonin 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Tuomo Rosenlundilta. Grafiikanpaja ja galleria Himmelblau, Vanhan tehtaan neljäs kerros, Finlaysoninkuja 9.

 • Klaus Haapaniemi

Xenia-sarjan grafiikanteoksia ja Lilac-tapetti Café Katossa. Klaus Haapaniemi tunnetaan Suomessa erityisesti Iittalan Taika-astiaston suunnittelijana. Kansainvälisten brändien suunnittelijana meritoitunut Haapaniemi on toteuttanut Grafiikanpaja Himmelblaussa sarjan grafiikanteoksia, joita on esillä kattokahvilassa. Media 54:n katto.

 • Kaarina Kaikkonen

Ensimmäisen Finlayson Art Arean (2015) rakastettu ja toivottu pikkutakki-installaatio Varjo on tuotu Finlaysonin 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi jälleen Satakunnankadun ylle. Lehtiaiheinen veistos Suolla syntynyt tervehtii kävijöitä Vanhan tehtaan sisääntuloaulassa, Väinö Linnan aukio 13.

 • Kaisu Koivisto

Videoteos Iloinen avaruus, Himmelblaun Minicinema, Media 54:n käytävä.

 • Henrietta Lehtonen

Jokeltelevaa vauvaa esittävä herkkä videoteos Infant (1995), Finlaysonin kirkko. Teos on ollut aikaisemmin esillä San Giovanni in Bragoran kirkossa Venetsian biennaalissa 1995. Yhteistyössä Finlaysonin kirkko ja Tampereen Taiteilijaseura. Videoteos Über-Ich (2020) on äänetön ja lyhyt kooste ilmiöstä, jota on vaikea saada kuvattua, Himmelblaun Minicinema, Media 54:n käytävä.

 • Jaakko Mattila

Akvarelleja ja alkydimaalauksia. Jaakko Mattilan uusissa akvarellimaalauksissa korostuu värin ja valon harkittu suhde, alkydimaalaukset ovat syntyneet nopeasti ja sattumalla on sijansa lopputuloksessa. Vooninki, Väinö Linnan aukio 13. 

 • Petri Merta

Videoteos Taide On (1992). Teoksessa esiintyvät taiteilijat Ilkka Väätti, Kaisu Koivisto, Henrietta Lehtonen, Reijo Mörö ja Hannu Riikonen. Himmelblaun Minicinema, Media 54:n käytävä.

 • Anna Pekkala

The Great White Trash -veistos käsittelee merten muovikatastrofia valkohain hahmon kautta.

 Kutomo-sali 1, Finlaysoninkuja 9, kerros 3B.

 • Anni Rapinoja

Väriympyrä, kukkainstallaatio Elämänkehä ja syötävä viherinstallaatio Vihreä, Media 54:n katto. Kasvihuoneinstallaatio Paratiisikokeilu, jossa kasvavat vihannekset, kukat ja mansikat, Väinö Linnan aukio. Kukkakirjoitus Iloa Tampereen Taiteilijaseuralle satavuotislahjaksi FAA:lta, Mältinrannan kukkapenkere. Yhteistyössä Biolan Oy. Rapinojan teoksiin liittyy olennaisesti pölyttäjien suojelu: FAA haluaa olla mukana pelastamassa pörriäisiä. Mehiläinen sairaala on rakennuttanut katolleen mehiläispesiä, yksi FAA:lle omistettu pesä sijaitsee Café Katon sisätiloissa lasin takana. Yhteistyökumppanina Mehiläinen sairaala.

 • Riku Riippa

Veistosnäyttely eri tiloissa Finlaysonin alueella. Riku Riippa tunnetaan pelkistetyistä, ihmishahmoisista veistoksistaan, joiden aihemaailman hän ottaa usein taidehistoriasta. Siperia, Media 54, ja Finlaysoninkuja 9.

 • Kyllikki Salmenhaara

Keramiikan zen-mestariksi kutsutun Kyllikki Salmenhaaran uniikkiteoksia taiteenkerääjä, liikemies Kyösti Kakkosen kokoelmista. Salmenhaara tunnetaan erityisesti unelman ohuista dreijatuista keramiikkamaljakoista. Vooninki, Väinö Linnan aukio 13. Yhteistyökumppanina Collection Kakkonen.

 • Juha Suonpää

Suomen metsien isosta kissasta, ilveksestä, kertova valokuvanäyttely Metsolan mirri parkkihallin rappukäytävässä ja ulkoseinässä, Finnpark Plevna. Yhteistyökumppanina Finnpark Plevna.

 • työryhmä Anniina Puiras & Elina Puiras & Maarit Mäkinen

En minä niille laulanut on poikkitaiteellinen näyttely, jonka käsikirjoitettu tarina kertoo maalausten, valojen ja äänimaailman keinoin maailmasta, josta ihmiset ovat kadonneet ja vain eläimet ovat jäljellä. Puuvillasali, Finlaysoninkuja 9, kerros 2B.

 • työryhmä Tuomo Rosenlund & Mika Hannula

Näyttely Hetken historia kertoo Finlaysonin alueen 200-vuotisesta historiasta piirrosten ja tekstien keinoin. Kutomo-sali 1, Finlaysoninkuja 9, kerros 3B.

 • Sanalankoja-sanataideteokseen kolme tekstiä kirjailijoilta Kirsti Kuronen, Antti Salminen ja Jyrki Vainonen. Tekstit sijaitsevat Itäiselläkadulla Finnpark Plevnan seinässä, Väinö Linnan aukiolla ja Päämääränkujalla. Aikaisempia tekstejä on kahdeksan eri paikoissa Finlaysonin alueella. Tekstit ovat paikkasidonnaisia ja uniikkeja tilaustöitä FAA:lle pirkanmaalaisilta ammattikirjailijoilta. Sanalankoja-teos on pysyvä ja ympärivuotinen. Yhteistyökumppanina Taiteen edistämiskeskus. 
 • design-katutaidetta

Katutaidetta Finlaysonin malleista ja Väinö Linnan teksteistä, Väinö Linnan aukio, Finlaysoninkuja ja Päämääränkuja. Yksi FAA:n odotetuimmista kohteista, katumaalausalue on uudistettu Finlaysonin 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Teemoina ovat historia, puutarha ja Väinö Linna. Vanhimmat mallit ovat vuodelta 1830. Väinö Linnan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kujilla ja pihoilla nähdään otteita Linnan teksteistä. Otteet on valittu teoksista Päämäärä, Musta rakkaus, Tuntematon sotilas sekä Täällä Pohjantähden alla I ja II. Yhteistyökumppaneina Arkkitehtikonttori Petri Pussinen Oy ja Tikkurila Oy. FAA kiittää Väinö Linnan perikuntaa tekstiotteiden käyttöoikeudesta.

 • Paikan päällä, 100-vuotiasta Tampereen Taiteilijaseuraa juhlistava näyttely, Finlaysonin palatsin puisto. Finlayson Art Area on toteuttanut näyttelyn yhteistyössä Taiteilijaseuran kanssa.

 

Finlayson Art Area

4.7.–30.8.2020

Avoinna ti–pe 11–18, la–su 12–18, suljettu ma ja juhlapyhinä.

Pääsisäänkäynnit Finlaysoninkuja 9 ja Väinö Linnan aukio 13.

Opastukset joka ke kello 16 ja la kello 13, lähtö Väinö Linnan aukion lavan vierestä, kesto runsas tunti.

finlaysonartarea.fi

Instagram ja Facebook: Finlayson Art Area

 

Toimimme korona-ajan rajoitteiden mukaisesti. Pidätämme oikeuden aikataulumuutoksiin, jos koronatilanne pahenee.

Jaa somessa