Ihminen, luonto ja tekoäly käyvät vuoropuhelua kesän Finlayson Art Area -taidetapahtumassa

Taidetapahtuma Finlayson Art Area järjestetään jälleen kesä-elokuussa Finlaysonin alueella Tampereella. Näyttelyt avautuvat yleisölle 16. kesäkuuta. Mukana on 14 taiteilijaa ja laaja kirjo taiteen lajeja. Esillä on esimerkiksi tekoälyselfieihin perustuvia maalauksia, tulevaisuuden ihmiseläinten luurankoja kuvaavia veistoksia sekä näyttäviä installaatioita ja ajattomia lasiteoksia.

Kesän yksi odotetuimmista ja suurimmista kotimaisista taidetapahtumista, Finlayson Art Area (FAA), avautuu yleisölle 16.6. Tapahtuma toteutetaan nyt yhdeksännen kerran. Esillä on yli 20 taidekohdetta Finlaysonin alueen sisägallerioissa, julkisissa tiloissa ja piha-alueilla. Tapahtuma tarjoaa monipuolisesti kuvataidetta eri muodoissa: esillä on niin installaatioita, videoteoksia, valokuvataidetta, taidegrafiikkaa kuin veistoksia, viherinstallaatioita, lasiteoksia ja katutaidetta.

Elina Brotherukselta nähdään Finlayson Art Areassa temaattinen retrospektiivi, joka liittyy maisemaan ja ihmisfiguuriin maisematilassa. Lauri Astalan videotaiteessa on läsnä urbaani ympäristö. Ajankohtainen tekoäly on näyttävästi esillä Sami Lukkarisen maalausnäyttelyssä ja työpari Roope Mokan kanssa toteuttamassa tekoälyselfieinstallaatiossa.

Nykyteknologian vastapainoa edustavat Inari Krohnin satoja vuosia vanhaa puu- ja metalligrafiikkatekniikkaa yhdistävät työt. Lasiteoksia nähdään niin Kaj Franckilta kuin EGS:ltä. Ihmiskunnan tulevaisuus herättää ajatuksia Ilkka Virtasen näyttelyssä, jossa puusta veistetyt luurankohahmot muistuttavat eläimiä. Luonto valtaa tilaa myös Rautarapussa, jossa kasvaa kesän aikana Hanna Oinosen kattoamppeliteos sekä Itäiselläkadulla, jonne tulee Canal Cheong Jagerroosin viherinstallaatio.

Finlayson Art Arean kesäkausi käynnistyy jo toukokuussa, kun Vanhan tehtaan ympärillä järjestetään suosittu katumaalaustapahtuma Museoiden Yössä 20.5. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikenikäiset maalarit.

Finlayson Art Area on tuttuun tapaan yleisöystävällinen: kaikkiin näyttelyihin ja oheistapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy. Tapahtuman tuottaa Finlaysonin alueella 33 vuotta toiminut Grafiikanpaja Himmelblau ja mahdollistaa Työeläkeyhtiö Varma.

FAA23-TAITEILIJAT JA NÄYTTELYT

Lauri Astala, videoinstallaatiot. Terden alataso ja Kutomosali.

Elina Brotherus, valokuvanäyttelyt ja videoteokset. Kutomosali, Siperian aukio, Finnpark Plevna ja Minicinema. Yhteistyökumppani Finnpark Plevna.

Canal Cheong Jagerroos, maalausnäyttely ja installaatiot. Vooninki, Siperian liikekeskuksen iso galleria, Finnkino Plevnan aula ja Itäinenkatu.

EGS, lasiteoksia ja taidegrafiikkaa sekä betoniveistoksia. Galleria Himmelblaun Puuvillasali, ulkotilat.

Kaj Franck, lasiteoksia. Siperian liikekeskuksen iso galleria. Yhteistyökumppani Collection Kakkonen.

Inari Krohn, taidegrafiikkaa. Grafiikanpaja Himmelblau.

Virve Lilja, Dr. Rorschachin vastaanotto; maalausinstallaatio. Kutomosali.

Sami Lukkarinen, tekoälyselfieihin pohjautuvia maalauksia. Kutomosali.

Tiina Elina Nurminen, maalauksia ja taidegrafiikkaa. Galleria Himmelblau.

Hanna Oinonen, The Hanging Garden, kierrätettyihin kattoamppeleihin toteutettu viherinstallaatio. Vanhan tehtaan Rautarappu.

Minna Suoniemi, videoteos Äitiä (Mothering). Finlaysonin kirkko ja Minicinema. Yhteistyökumppani Finlaysonin kirkko.

Ilkka Virtanen, ihmiseläinluurankoveistoksia. Kutomosali.

Työryhmä Sami Lukkarinen ja Roope Mokka, tekoälyselfieinstallaatio ja selfiekuvaushuone. Siperian liikekeskuksen pikkugalleria. Yhteistyökumppani Vapriikki.

Katumaalausalue toteutetaan Vanhan tehtaan ympärille. Vanhan tehtaan takapiha-alueen maalauksen suunnittelee EGS. Media 54:n edustalle maalataan Aalto (Finlayson Oy). Päämääränkujalle tulee Katja Villemonteixin suunnittelema lautapeliaiheinen, nopilla pelattava katumaalaus. Väinö Linnan aukion sivustalle tulee Ville Färsaarten ja Mikaela Välipakan teos, konsolipelin suunnittelema maalaus. Finlaysonin myymälän edustan katumaalaus juhlistaa 100-vuotiasta myymälää

  • Finlayson Art Area on avoinna yleisölle 16.6.–20.8.2023
  • Avoinna ke–pe 11–18, la–su 12–18. Suljettu ma, ti ja 23.–27.6.
  • Opastukset joka lauantai kello 14
  • Katumaalaustapahtuma Museoiden Yössä, lauantai 20.5. kello 18–22. Huom. kostean kelin säävaraus.
  • Tapahtumien Yönä erikoisohjelmaa, torstai 10.8.
  • Päätösviikonloppu, mukana kirjallisuusohjelmaa, 19.–20.8.
  • Pääsisäänkäynnit Väinö Linnan aukio 13 ja Finlaysoninkuja 9

LISÄTIETOJA

tapahtumajohtaja Pertti Ketonen, 0500 625 564 / pertti.ketonen@himmelblau.fi

projektipäällikkö Katja Villemonteix, 050 366 3822 / katja.villemonteix@gmail.com

www.finlaysonartarea.fi

Jaa somessa