Sanalankoja-sanataideteokseen kolme uutta tekstiä

Halkaistu ananas, mysteeriovi ja minimalismia – Sanalankoihin kolme uutta tekstiä

Vuoden 2020 Sanalankoja-kirjailijat ovat Kirsti Kuronen, Antti Salminen ja Jyrki Vainonen. Finlayson Art Area avautuu yleisölle 4.7., jolloin uudet tekstit saapuvat Finlaysonin alueen katukuvaan.

Sanalankoja on taidetapahtuma Finlayson Art Arean moniosainen sanataiteellinen teos. Kaikki tekstit ovat uniikkeja tilaustöitä pirkanmaalaisilta ammattikirjailijoilta. Mukana on niin proosaa kuin runouttakin. Tekstit ovat paikkasidonnaisia: niillä on kytkös joko sijaintipaikkaansa tai yleisesti Finlaysonin alueeseen.

Kesällä 2020 Sanalankoja laajenee kolmella tekstillä, jotka ovat kirjailijoilta Kirsti Kuronen, Antti Salminen ja Jyrki Vainonen. Sanalankoja on uusien tekstien myötä yksitoistaosainen. Osat sijaitsevat eri puolilla Finlaysonin aluetta: Itäiselläkadulla, Siperian aukiolla, Väinö Linnan aukiolla, Päämääränkujalla ja Finlaysoninkujalla sekä Werstaan Höyrykonemuseossa. Aikaisempia tekstejä on muun muassa kirjailijoilta Siiri Enoranta, Arto Lappi, Marisha Rasi–Koskinen ja Johanna Sinisalo.

Kirsti Kuronen (s. 1966) on kirjoittanut parikymmentä kirjaa, proosaa ja runoutta. Kurosen teksti sijaitsee Väinö Linnan aukiolla, likellä Mehiläisen takaovea. Kurosta innoitti tarina patrunessa von Nottbeckin kasvihuoneiden ananaksista: ne halkaistiin ja käytettiin huoneenraikastimina palatsissa.

Antti Salminen (s. 1983) on filosofi, runoilija, tietokirjailija ja kirjallisuudentutkija.  Salmisen runo liittyy sähkön saapumiseen. Teksti on Plevnan seinässä vastapäätä porttikonkia. Minimalistinen runo toimii eräänlaisena antikylttinä entisen infokyltin paikalla.

Jyrki Vainonen (s. 1963) on kirjailija, suomentaja ja sanataiteen opettaja. Vainosen teksti on Väinö Linnan aukion kulmassa, pumpulin plikkojen huokausten sillan alapuolella. Vainosta inspiroi sillan salaperäinen ei-mihinkään johtava ovi.

Kesällä 2020 Finlaysonin alueelle muodostuu laaja sanataiteellinen kokonaisuus: Sanalankojen ohella elämyksiä tuovat Väinö Linnan tuotannosta poimitut tekstiotteet, joita maalataan värikkäiden katumaalausten oheen. Finlayson Art Area on toteuttanut katumaalaukset vuodesta 2016 ja Sanalankoja-tekstit vuodesta 2018.

Sanalankoja-teoksen on mahdollistanut Taiteen edistämiskeskus. Finlayson Art Arean tuottaa ja toteuttaa Grafiikanpaja Himmelblau ja mahdollistaa alueen kiinteistöt omistava Varma.

Jaa somessa