Finlayson Art Area esittelee tänä kesänä kahden eri sukupolven keramiikkataiteen huiput. Rut Brykin koristeellisia uniikkiteoksia Collection Kakkonen -kokoelmasta ja Jasmin Anoschkinin pastellibambeja.

Finlayson Art Arean yhteistyö Collection Kakkosen kanssa jatkuu. Tämän kesän yhtenä näyttelyhelmenä on rakastetun keraamikon Rut Brykin teoksia. Esillä on harvoin nähtyjä reliefejä, iloisenvärisiä keramiikkatauluja kuin myös uniikkeja koristeastioita. Ainutlaatuinen kokonaisuus on suunniteltu vain Finlayson Art Areaa varten.

Rut Bryk (1916–1999) aloitti vuonna 1942 työskentelyn Arabian tehtaiden taideosastolla. Hän on suomalaisen keramiikkataiteen merkittävin uudistaja ja pitkän uran tehnyt monipuolinen taiteilija. Toisin kuin moni aikalaisensa, Bryk tunnetaan nimenomaan designkeramiikasta. Brykin varhaisille teoksille on tyypillistä kertova ote, jossa kuva-aiheet ovat esittäviä ja tunnistettavia. Brykille oli aina luontevaa yhdistää kaksi- ja kolmiulotteista ilmaisua, ja suurin osa hänen tuotannostaan onkin reliefejä. Hän oli myös taiturillinen lasitettujen yksityiskohtien luoja.

Nykyään Arabian taideosastoyhdistyksen tiloissa Helsingissä työskentelee kuvataiteilija Jasmin Anoschkin (s. 1980). Hän on työskennellyt muun muassa Rut Brykin entisessä työhuoneessa ja nykyisen työhuoneen oven vieressä on upea iso Brykin reliefi. Arabian niin sanotussa ysikerroksessa sijaitsevat työhuoneet ovat suomalaisen keramiikkataiteen sydän.

Jasmin Anoschkin tunnetaan erityisesti värikkäistä keramiikkaveistoksista, joiden aiheina ovat mielikuvitukselliset olennot. Anoschkin työskentelee myös puuveiston, maalauksen ja videoteosten parissa. Hän on räiskyvä ekspressionisti, ja teokset välittävät aitoa tunnetta taiteilijan läsnäolosta. Erityisen suosittuja ovat olleet keraamiset bambia muistuttavat, hauskasti nimetyt eläimet. Anoschkin sai vuonna 2017 Postin jakaman taidepalkinnon, ja hänen teoksistaan julkaistiin postimerkkivihko. Nyt hän valmistelee näyttelyä New Yorkissa.Kesän Finlayson Art Areassa nähdään humoristisia suuria puuveistoksia, kuten My Little Poro ja söpöjä pastellihahmoja, kuten Tutti Frutti.

Finlayson Art Area 2018 tarjoaa lisäksi useita muita näyttelyitä eri taiteilijoilta. Ympäri Finlaysonin aluetta nähdään sisä- ja ulkotiloissa valokuvataidetta, videota, veistoksia, grafiikkaa, instalaatioita, keramiikkaa ja maalauksia tunnetuilta nimiltä ja tuntemattomammilta, tasokkailta tekijöiltä. Tapahtumaan kuuluu myös suosittu designkatumaalausalue.

Jaa somessa